Als een Nederlandse vennootschap dividend uitkeert, kan er sprake zijn van inhouding van dividendbelasting. Maar hoe werkt dit als het dividend naar het buitenland gaat? In dit artikel leggen we uit hoe het terugvragen of voorkomen van dividendbelasting werkt, welke voorwaarden gelden en wanneer je een beroep kunt doen op een vrijstelling.
Hoe werkt dividendbelasting bij grensoverschrijdende uitkeringen?
De hoofdregel is simpel: Nederlandse vennootschappen zijn verplicht om 15% dividendbelasting in te houden op dividenduitkeringen aan aandeelhouders.
Een uitzondering geldt wanneer het dividend wordt uitgekeerd aan een verbonden lichaam, bijvoorbeeld een buitenlandse moedermaatschappij. Onder voorwaarden kun je dan een beroep doen op de inhoudingsvrijstelling.
Hoeveel dividendbelasting moet je inhouden?
De standaardinhouding bedraagt 15%. In internationale situaties kan dit percentage worden verlaagd op basis van belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft gesloten. Deze verdragen bepalen vaak een gereduceerd tarief van 5%, 10% of 15%, afhankelijk van de deelnemingsverhouding en het land van vestiging.
Het OESO-modelverdrag, dat als basis dient voor veel belastingverdragen, beschrijft deze afspraken in artikel 10.
Wanneer geldt de inhoudingsvrijstelling?
De inhoudingsvrijstelling is een belangrijke regeling om dubbele belasting te voorkomen, maar er gelden strikte voorwaarden. De inhoudingsvrijstelling geldt alleen als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- Deelnemingsvrijstelling: de moedermaatschappij bezit minimaal 5% van de aandelen in de uitkerende vennootschap.
- Geen sprake van misbruik: er mag geen sprake zijn van een kunstmatige constructie die primair is opgezet om belastingheffing te ontwijken.
Wat is misbruik? (Main purpose- en artificial construction-test)
Misbruik wordt getoetst aan de hand van twee criteria:
- Subjectieve toets (Main purpose test): is het hoofddoel van de structuur belastingontwijking?
- Objectieve toets (Artificial construction test): is er sprake van een kunstmatige constructie zonder zakelijke reden?
Voldoet de structuur aan één van deze kenmerken? Dan kan de Belastingdienst de inhoudingsvrijstelling weigeren.
Let op substance: waarom aanwezigheid ertoe doet
Zelfs als op papier aan de voorwaarden is voldaan, kan de Belastingdienst stellen dat er tóch sprake is van misbruik. Daarom is het belangrijk om aan te tonen dat er voldoende “substance” aanwezig is in het vestigingsland van de aandeelhouder.
Belangrijke factoren hierbij zijn:
- Feitelijke leiding: waar worden de belangrijke beslissingen genomen?
- Woonplaats bestuurders: wonen zij daadwerkelijk in het vestigingsland?
- Fysiek kantoor en bedrijfsactiviteiten: is er een tastbare aanwezigheid?
- Eigen personeel: is er personeel in dienst bij de tussenhoudster?
- Administratie en bankrekeningen: worden deze lokaal aangehouden?
Een combinatie van deze elementen helpt aantonen dat de vennootschap reëel is, en niet slechts een brievenbusfirma.
Dividendbelasting terugvragen: hoe het werkt
Bij het terugvragen van dividendbelasting is het onderscheid tussen beleggingsdividenden en deelnemings dividenden (5% of meer belang) van belang.
Bij beleggingsdividenden dien je als buitenlandse belegger een verzoek in bij de Nederlandse Belastingdienst op basis van het toepasselijke belastingverdrag. Dat kan met dit formulier. Als sprake is van een ontvanger in de VS, een “remittance-baseland” of niet-onderworpen organisatie kan de procedure anders zijn.
Bij deelnemingsdividenden vraag je dividendbelasting doorgaans op de volgende manier terug:
- Registreer je via het registratieformulier in Mijn Belastingdienst Zakelijk
- Gebruik het formulier “Verzoek teruggaaf dividendbelasting”.
- Particulieren en organisaties die niet in Nederland zijn gevestig kunnen in bepaalde gevallen de dividendbelasting terugvragen via dit formulier.
- Houd rekening met termijnen: doorgaans moet een verzoek binnen 3 of 5 jaar worden ingediend na het belastingjaar waarin de inhouding plaatsvond. Dit is afhankelijk van de betrokken landen
Conclusie
Dividenduitkeringen aan buitenlandse aandeelhouders zijn aan strikte regels gebonden. In sommige gevallen is het mogelijk om dividendbelasting te voorkomen of terug te vragen via verdragen of de inhoudingsvrijstelling. Cruciaal hierbij is dat je structuur echt zakelijk onderbouwd is, met voldoende substance en zonder kunstmatige elementen.
Wil je weten of jouw structuur voldoet aan de voorwaarden voor de inhoudingsvrijstelling? Of heb je hulp nodig bij het terugvragen van dividendbelasting? Neem dan contact met ons op
mr. C.A.W. Casper (Christiaan)
Owner Taxzone Netherlands
c.casper@taxzonenetherlands.nl